SEO içerik
Bilinc.tin.us Blog

SEO İçerik Nedir? SEO İçerik Nasıl Olmalı?

SEO içerik ya da SEO makale, temaya dair odak-anahtar kelimelerin seçildiği ve ilgili kelimelerle özgün bir anlatım hedeflendiği dijital içeriklerdir. İçeriğin amacına istinaden, yani, eğitici-öğretici, bilgilendirici ya da tanıtım vb. amacı belirlenir ve içerik, hedef kitleye yönelik oluşturulur. Teknik detaylar teorik olarak önem taşısa da aslında içeriğin özgünlüğü ve yaratıcılığı, kalıcı etkileşimleri sağlayan etkendir. Aynı zamanda eğer içerikler bilgilendirici bir amaç taşıyorsa, okumaya teşvik edici olmasına da özen gösterilebilir. Böylece etkileşim ağında hem üretici hem de alıcı-okuyucu, arasında etkileyici dönüşüm sağlanmış olur.

SEO içerik nasıl olmalı?

SEO içerik, web sitelerinde gerçekleşen iki aşamalı, SEO analizi beklentilerini karşılıyor olmalı.

1.SEO analizi teknik detayları

2.İçeriğin okunabilirlik kapsamı.

İlgili noktalar, içeriği yayınlama aşamasında; eklentiler ya da web sitesinin altyapısına göre, çeşitli araçlarla otomatik olarak saptanır ve problemler ayrıntılı şekilde gözlemlenir. İşte bu noktada da makalenin-içeriğin, genel hatlarıyla önceden belirlenen teknik özellikleri karşılamasına özen gösterilmesi gerekir.

SEO Analizi
1.Teknik Özellikler

Teknik özellikler genel hatlarıyla aynı olsa da günden güne yeni nesil SEO özellikleri de gelişmekte olup, sektörlerin ihtiyaçlarına göre dijital içerik özellikleri-kuralları farklılık gösterebilir.

  • Odak ve anahtar kelimenin içeriğin geneline iyi şekilde dağıtılması.
  • İçerik, teması doğrultusunda özgün bir dille ifade edilmeli.
  • Cümle ve paragraf sayısına dikkat edilerek, alt başlık dağılımı etkin olarak uygulanmalı ve okunmayı kolaylaştırmak adına ve SEO teknik detayları açısından; bağlaç, edilgen çatı vb. anlatım diline özen gösterilmeli.
  • Makalenin dili; içeriğin teması doğrultusunda belirlenmeli. Eğitici ya da bilgilendirici bir içerik ise daha resmi bir dil tercih edilirken, blog vb. içeriklerinde 1. Tekil kullanılabilir.
Anahtar kelime seçimi/yoğunluğu/uzunluğu

Anahtar kavram ya da kelime, konu dahilinde birden fazla tercih edilebilir. Ancak en fazla 4 kelimeden oluşmalıdır. Makalenin kelime sayısına göre içeriğe doğru şekilde dağıtılması gerekir. Örneğin 500 kelimelik bir makale de anahtar kelime en az 5 defa, en fazla 6-7 tane kullanılabilir. Aynı şekilde odak kelime ile etiket vb. öne çıkarılacak diğer etkenler göz önüne alınarak uygulanmasına dikkat edilmelidir.

Odak kelime

Odak kelime, temanın ana hususunu hedef alan bir kelimeden oluşur. Örneğin PDF kitaplara nasıl ulaşılır? Konu başlığında, PDF kitap, odak kelime seçilirken, PDF kitapları -e-kitap vb. anahtar kelime olarak tercih edilebilir. Aynı şekilde, Felsefe Nedir? Felsefenin alt alanları neler?” gibi konu başlıklarında ise “Felsefe” odak kelime olurken, “Felsefe nedir, felsefenin alt alanları vb.” anahtar kelime seçilebilir.

  • “Psikoloji nedir? Psikolojinin alt dalları neler?” yine burada da “psikoloji” odak kelime,

“psikoloji nedir, psikolojinin alt dalları vb.” anahtar kelime şeklinde seçilir.

*Ayrıca burada oluşturduğum şablonlarla da web sitemin konu dağılımına dair, örnek içerik başlıkları verdiğim için, dahili bağlantı, çalışmasına da katkıda bulunmuş oluyorum.

Etiketler- Google aramalarında öne çıkan (sorular vb.)

Etiketler, konu başlığını ve temaya dair ana temel noktaları içeren cümlelerden oluşur. Aynı şekilde Google aramalarında öne çıkan (yani kullanıcılar tarafından aranan kelime gruplarını içerir/hedef kitlenin hangi şekilde ilgili konuya dair bir sorgulama yaptığı hedef alınır.)

Giden- Dahili bağlantılar

Site içi, bağlantılı konulara- içeriklere dahili bağlantılar ekleme. Böylece site içi trafik daha etken hale getirilir.

Giden bağlantılar ise, konuyla alakalı bağlantılı bir konuya link verme ya da bağlantılı siteye yönlendirme yapılma işlemini kapsar.

*Örneğin giden ve dahili bağlantılar, reklam içeriklerinde ürüne ya da hizmete yönlendirme gibi de düşünülebilir.

Görsel alt nitelikleri

İçeriğin temasına istinaden, görsel başlığı.

Girişte-başlıkta anahtar kelime

Anahtar kelimenin, kendisi ya da eş anlamlısı giriş bölümünde yer almalıdır.

Meta açıklamasında anahtar kelime

Meta bölümünde, anahtar kelime kullanımı.

Meta açıklama uzunluğu

Meta açıklamanın uzunluğu yaklaşık, kullanılan araçlara göre değişebilir.

Daha önce kullanılmayan anahtar kelime

Oluşturulan SEO içerik tercihinde, anahtar kavramlar sürekli olarak değişkenlik göstermesi, sitenin de daha özgün bir izlenim vermesini sağlar.

SEO başlık genişliği

Anahtar kelime ve makalenin başlığından oluşur, ayrıca kategori ya da site başlığı da eklenebilir.

Kısa ad içinde anahtar kelime

Bu bölüm genel olarak, otomatik olarak başlığı göre ayarlanır.

2. Okunabilirlik
1.Makalenin yapısı

SEO içerik oluşturulurken, paragraf başlarında boşluk bırakılmadan cümleye başlanır. Bir ürün ya da hizmet hakkında detaylı bir bilgi verilmesi veya özelliklerinden bahsedilmesi gerekirse maddeleme işaretleri vb. tercih edilmelidir.

2.Cümle ve paragraf uzunluğu

Bir cümle de kelime sayısı maksimum 15 olmalıdır, ancak olduğu takdirde, içeriğin genelinde sadece %15’i daha fazla kelime içerebilir. Paragraf uzunluğu da okunurluğu kolaylaştırmak adına, 150 kelimeden oluşabilir.

 Örneğin 300 kelimeli bir makale de giriş bölümünde 100 kelimelik bir paragraf yazılarak, bir ya da iki alt başlık dağılımı ile 100/100 şeklinde uygulanabilir ya da meta bölümü doğrultusunda ayarlanabilir.

3.Alt başlık dağılımı

Alt başlık dağılımı, uzun makalelerde okumayı kolaylaştırmak ve SEO içeriklerinde SEO analizi için, 200-300 kelime içeren alt başlık bölümleri uygulanır.

4.Edilgen çatı/Dil kullanımı

Dil kullanımında anlaşılır kelimeler tercih edilmelidir. Bilgilendirici bir içerikse daha resmi bir dil tercih edilirken, blog yazılarında birinci tekil de kullanılabilir. Edilgen çatı kullanımı genel olarak kullanılması önerilmediği gibi SEO analizinde sorun oluşturmaması için, içeriğin maksimum %10’u kadar olabilir. Cümle ya da paragraf geçişlerinde, geçiş sözcükleri (bağlaç vb.) kullanılması gerekir. Ancak tekrar eden cümle ya da söz grupları -ardışık cümleler- ardı sıra gelmeyecek şekilde dağıtılmalıdır.

  • 5. Ardışık cümleler
  • 6.Geçiş kelimeleri
3.Özgün Anlatım

Özgün anlatım, Google aramalarında SEO analizini etkileyen önemli bir unsurdur. Her ne kadar teknik detaylar doğru şekilde işlense de eğer makale içeriği özgün değilse öne çıkması zorlaşır. Aynı zamanda hedef kitleye hitaben, kaliteli ve özgün içerik daha dikkat çekici olur ve site içinde gezinme oranı-süresi yükselir. Pek tabii bu süreç sitenin işleyiş sürecine ve işlevselliğine göre zaman içinde gelişir.

4.İçerik Tercihi- Hedef Kitle

SEO makale yazımında, içerik SEO analizi açısından doğru tercih edildiği takdirde daha etkin bir dönüşüm sağlanabilir. İçerik seçimi, işletmenin ya da markanın ürün veya sunduğu hizmete göre belirlenir.  Eğer ürün hakkında bilgilendirici bir tanıtım yapılmak isteniyorsa, etkin şekilde açıklayıcı-bilgilendirici olması gerektiği gibi hizmet tanıtımı da aynı şekilde, hedef kitleye yönelik ilgili hizmeti ayrıntılı ve tanımlayıcı özelliklere sahip olması önem taşır. Kategori içerikleri, genel olarak site içerisinde dolaşımı kolaylaştırmak için tercih edildiği için, ilgili kategori dahilinde genel bilgilendirme içeren, makale türüdür. Eğiti-öğretici içerik ya da e-dergiler, bilimsel makaleler, sanat vb. alanlarında ise, makalenin derinliği ilgili alanına göre belirlenmelidir.

  • a)      Tanıtım İçerikleri
  • b)     Ürün ya da Kategori
  • c)      Eğiti-Öğretici İçerikler

 

Günümüzde Yeni nesil pazarlama tekniği olarak da Inboud pazarlama yöntemi dikkat çeker.

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir