organik beslenmenin faydaları
Bilinc.tin.us Blog Genel Güncel söz Sağlıklı Yaşam

Organik Beslenme: Organik ürünler ile Tehlikeli Kimyasalların Savaşı

Organik beslenme ve faydaları, yaşamın tüm alanını içerdiği gibi bilinmeli ki pek tabii günümüzde bütünüyle -organik- tanımlanmasını karşılayan besin ya da besin türleri, olmasa da dönüşüm sağlaması mümkündür.

Organik Beslenmenin Yaşama Kattıkları

Doğal beslenmenin insan yaşamına kattığı en önemli fayda, sağlıklı bir zihin ve bilinçli bir yaşam sunmasıdır. Organik pazara yönlendirmenin altındaki amaç farklı etkenlere dayansa da yaşama sağlıklı dokunuşlar kattığı bir gerçektir.

Örneğin; bir zamanlar, sanayileşme hız kazanmış ve piyasaya işlenmiş kimyasal ürünler ( gıdalar, kozmetik, temizlik ürünleri, ilaçlar vb. ) sunulmuştur. Ürün içeriğine katılan kimyasal maddelerin zararları bilindiği halde, insan yaşamını olumsuz etkileyen tehlikeleri göz ardı edilerek, ilgili özelliklerin saklandığı bir gerçektir.

Günümüzde ise tam tersi, bir pazarlama anlayışının hakim olduğu unutulmamalı ve üzerine düşünülmelidir. Yani asıl dikkat edilmesi gereken nokta, öne sürülen ürünlerin, ne kadar gerçeği yansıttığı…  Aksi takdirde, popülasyon hangi yönde ise farkında olmadan o yöne doğru akıp gidebilirsiniz.

Bilinçli bir tüketici olmak için; kimyasalları tanımakta ve insan vücuduna verdiği zararları öğrenmekte fayda vardır.

Tabii tamamen organik ürünlere ulaşmanın imkansızlığını da göz önünde bulundurmakta fayda var. Ayrıca belirli bir bilinç seviyesine ulaştıktan sonra, ilgili ürünlerin zararını da en az indirgeyebileceğinizi de unutmayın!

Öğrenilmesi gereken bazı temel kavramlar;

  • Organik ürün nedir, üretim aşaması nasıl gerçekleşir? Organik tarım vb. Bitkisel ürün nedir?
  • Kimyasal ürünler neler? Zararlı-zararsız kimyasallar neler? Zararları hangi boyutta…
  • Her biri üzerinde, bilinçli bir şekilde araştırma yapmalı ve bir sonuca varmalı…

İlgili kavramlar, günümüzde halen doğru şekilde anlaşılmadığı gibi yanlış pazarlama-reklam kampanyaları ile piyasaya yansıtılmaktadır.

Organik Nedir ve Organik Tarım

Organik nedir, kelime anlamı itibariyle organizma ile alakalıdır. Bizi ilgilendiren detayı ise organik tarım ve akabinde üretimi gerçekleşen organik üründür.

  • Organik tarım: Tohumun ya da bitki fidesinin, yapı itibari ile hiçbir şekilde değiştirilmeden; kimyasal gübreler, ilaçlar vb. katkı maddeleri içeren ürünler kullanılmadan, üretilen ya da yetiştirilen mahsuldür.   

Sebze, meyve, bitkiler vb. tarım ürünlerinin her birinin; kimyasal ilaç ya da gübre vb. kimyevi katkı maddesi olmadan, doğal bir şekilde yetiştirilmesi gerektiği gibi; ayrıca ekilen tohumunda zirai tohum olmaması gerekir. ( genetiği ile oynanmamış tohum )

  • Organik tarım: Kısa ve öz ifadesi ile tohum ya da ağaç dikmesi-bitkisinin; su, güneş ve toprağa karıştırılan doğal gübre ile yetiştirilmesi işlemine denir.

Ki! Sera tarımı kapsamında, çeşitli kimyasal gübreler piyasaya sürülene kadar, tarım bu yönde ilerliyordu. Fakat kimyasal maddeler ile daha hızlı bir sirkülasyon sağlandığı için, tarımda bu yöne eğilim arttı. Her dönem olduğu gibi, o zamanlarda popülasyon oranı nedeniyle ve çeşitli etkenler ile sistem değiştirilmiştir.

Organik ürün: Organik koşullarda yetiştirilen ürünlerin, kimyasal maddeler içermeden fabrikasyon aşamasında doğal şekilde işlenmesi ile gerçekleşir. Gıda, temizlik- kişisel bakım ürünleri vb. her bir ürün, ilgili sektörleri doğrultusunda doğal şekilde işlenerek organik raflardaki yerlerini alır.

Bitkisel ürün ve organik ürün; mahsulün yetiştirilmesi ve üretim aşaması gibi özellikleri nedeniyle birbirinden ayrılır. Piyasada yer alan çeşitli ürünlerin çoğunluğu, bitkisel özler içerir fakat kimyasallar ile işlenir. Bu sebeple organik değildir!

Endüstriyel Sektörüne Kısa Bir Bakış

Bu aşamada, endüstriyel sektörüne ve ürünlerine baktığımızda; gıdanın uzun süreli raf ömrüne sahip olması için, fabrikasyon aşamasında; çeşitli ısıl ve kimyasal işlemden geçtiği bilinmektedir. Ayrıca ürünlerin raf ömrü gibi, rengini ve tadını, kokusunu, görünümünü, etkisini değiştirmek içinde; çeşitli zararlı kimyasallar kullanılarak ürün işlenir.

Oysa aynı ürünler, zararlı kimyasallar olmadan da üretilebilir. Raf ömrünü uzatmak adına, bu aşamada organik ürün içeriğine; bitkisel meyve ekstreleri, özleri vb. eklenmektedir. Ürün, makine işlemlerinden geçer fakat üretim aşamasında, içeriğinde bitki özleri ya da zararsız kimyasal maddeler kullanılır. Ayrıca piyasada yer alan her bitkisel ürün de organik değildir. Organik olabilmesi için, mahsulün ya da herhangi bir ürünün, yetiştirilme-üretilme aşaması önem teşkil eder. (Aynı zamanda, tekstil ürünleri veya bakım-hijyen ürünleri içinde ilgili maddeler geçerlidir.)

Bitkiler yaşamın özüne, tüm kaynağına sahiptir. İlaçların temel maddesi, besinlerin özü, kişisel bakım ürünlerinin ya da temizlik ürünlerinin her birinin özü bitkilerde, doğada doğal şekilde mevcuttur. Önemli olan, bitkileri doğru şekilde işleyerek yaşama dahil etmektir. Tabii ki bu noktada, piyasa global anlamda farklı sebeplerden dolayı yönlendirilir ve çeşitli sapmalara uğrar.

Özellikle bazı hazır ürünlerin, hiçbir şekilde bitkisel ve organik olamayacağını da bilmekte fayda var. İlgili ürünler, paketlenme aşamasında, mutlaka kimyasallara maruz kalır. Buradaki esas nokta ise, ürünlerin hangi işlem aşamalarından geçtiğini varsayabilmeniz ve bunun üzerine düşünebilmenizdir.

İçerikte yer alan kavramların her biri, kendi alanında farklı formlara ve sayısız özelliklere sahiptir. Bilinçli bir yaşam için araştırmak önemlidir.

Kimyasal İçerikli Ürünlere Bakış:

Hayatımızı saran kimyasal içerikli ürünlere baktığımızda;

  • Hazır gıda ürünleri vb. raflardaki hemen hemen her türlü ürünün içeriğinde kimyasalların bulunduğu bir gerçektir.
  • Ev temizlik ürünleri; çamaşır suyu, deterjan, sıvı el sabunu vb.
  • Kişisel temizlik ürünleri; şampuan, kremler, diş macunu ( özellikle klorürlü ) vb.
  • Kozmetik-bakım ürünleri; makyaj malzemeleri, cilt kremleri-nemlendiriciler, temizleyiciler, saç boyaları vb.

İlgili ürünlerin içeriğinde kullanılan kimyasallar, insan sağlığını azımsanmayacak şekilde olumsuz etkilemektedir. Hatta bazıları, DNA yapısını değiştiren ve hasara sebep olan kimyasallardır. Oluşan hasarlar ise genellikle uzun süre sonra açığa çıkar. Bu sebeple de hastalıkların nedeni gerçek anlamda ifade edilmez ve kimi zaman nedeninin ne olduğu da fark edilmeyebilir. İlerleyen yaşlarda görülen rahatsızlıkların çoğunluğu, tüketilen kimyasallardan kaynaklanır. Zamanla beyinde oluşan zarar, unutkanlığa sebep olduğu gibi diğer organlarda da farklı işlevsel bozukluğa yol açabilir. Gelişim çağındaki çocuklarda ise, zihinsel hasarlara neden olmaktadır.

Ürünlerin her birini detaylı şekilde incelediğimizde ise, karşımıza korkutucu bir tablo çıkabilir. Tabii ki özellikle kimyasal maddelerin zararlarını bilenler için, bu dehşet vericidir. Unutmamak gerekir ki her birinin zararını en aza indirgemek yine bizim elimizde ve oldukça önemlidir. Bu noktada kişinin bilincinin açık olması, işlevsel bir özellik sağlar. Çünkü ilgili ürünler, bireylerin yaşam alanı içinde, bilincinin kapanmasına yönelik bir tür kimyasal savaş niteliğindedir.

  • Üstü örtülü ve gizli olarak algılansa da her türlü savaş gibi açık ve seçik bir şekilde ulu orta yapılır oysa…
Organik Beslenme

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir