Hücre yenileyici bileşenler, doğal formu bozulan hücre yapısını yenileme ve onarma etkileşimi gösterir. Esasen vücut bu tip, bileşenleri üretmektedir ancak etkileşimin devamlılığı, kişinin yaşamsal kriterlerine göre değişir. Yenilen, içilen ya da psikolojik etkenli stres vb. etkenlerle hormonlar doğal işlevini korumakta zamanla yetersiz kalabilir, aynı zamanda serbest radikaller artabilir, bu sebeple onarıcı etkileşime ihtiyaç duyar, örneğin zihnin o hakiki bilgiyi hatırlamasına yardımcı olacak bir koku ya da ses veya olaya, ihtiyaç duyması gibi düşünülebilir. Eğer, hücreler gerekli zaman ölçümünde etken titreşimlerle etkileşime girebilirse, asolan formunu yenileme ve onarma işlevini yeniden kazanabilir. Böylece hücreler olağan işlevini sürdürebilirlik zincirinde devam ettirir.
Hücre yenileyici bileşenler, gıdalarda çeşitli şekillerde form kazanır. Meyve, sebze vb. bitki ya da çeşitli besinlerin doğal formunda, çekirdeğinde ya da öz suyunda bulunur. Tabii bazı meyve-sebzeler daha çok etken antioksidan özelliği gösterdiği gibi hücre yenileyici özellikleri de aynı şekilde içerik yapılarına göre değişkenlik gösterir.
- Örneğin ölü derilerin canlanmasını sağlayan kolajen, insan vücudunda yoğun şekilde bulunur, ayrıca 28 farklı türü vardır. Her türü, kendi bulunduğu bölgenin işlevsel özellikleri doğrultusunda aktif etken gösterir.
bu noktada kolajen takviyesinde, ürün tercihinde ilgili kullanım alanı dikkate alınması gerekir. Böylelikle sonuca bakıldığında daha sağlıklı bir etkileşim doğar.
Serbest Radikaller Nedir?
Serbest radikaller,
Kolajen Nedir?
Kolajen; insan vücudu ve hayvan dokusunda bulunan fibroblastlar vb. hücreler tarafından doğal olarak üretilen protein türüdür.
- Kemik, kas, tenton, sindirim sistemi, kan damarları, deri, diş, saç, kıkırdak gibi vücut dokusunun farklı bölgelerinde yer alan kolajen, insan vücudunda yoğun miktarda mevcuttur.
- Araştırmalara göre, vücuttaki proteinin %25’den daha fazlasını oluşturur.
- En genel ve bilinen işlevi, dokuların canlanmasında ve korunmasında etken olması.
- Vücudun bağ dokusunu koruduğu gibi ölü derilerin yenilenmesinde etkili olması sebebiyle, en çok bilinen ve dikkat çeken özelliği cildin esnekliğini korumasıdır.
Ölü derileri canlandırmak, hücre yenileme ve esnek yapıyı korumak gibi belli başlı işlevsel özellikleri kolajenin görevleri arasındadır. Sadece, sürekliliği sağlayabilmek ve vücudun doğal işlevsel yapısının olağan işlevini korumasına yardımcı olmak adına, beslenme alışkanlıklarına, kaliteli yaşama (dingin) dikkat etmek önem taşır.