Realist eğitim felsefesi, Realizm, ideal ya da aşkın bir dünyanın varlığını öne süren idealizmin tersine, zihinden bağımsız bir dış dünyanın varlığını kabul eden felsefe görüşüdür.
- Söz konusu felsefe görüşünün eğitim alanındaki en önemli temsilcisi Aristoteles olmuştur.
Onun varlık, bilgi ve değer anlayışının doğrudan bir sonucu olan eğitim felsefesi, iyi ve insana yaraşır bir hayat sürmeyi, yani insanın kendisini bilgi ve değere uygun olarak, belirleme ve gerçekleştirme kapasitesi ya da potansiyelini hayata geçirmesini eğitimin en yüksek amacı sayar.
- Böyle bir bakış açısından yaklaşıldığında, eğitimin amacı ya da okullaşmanın işlevi, hayatın bilgi yoluyla dönüştürülmesinde bulunur.
Realizmin eğitim açısından amacı, insanlara sahip oldukları gizilgüçlerini hayata geçirmek, yetkinlik potansiyellerini en yüksek düzeyde gerçekleştirmek suretiyle, mutluluğa erişmeleri noktasında yardımcı olmaktır. Buna göre, eğitimin amacı,
- insanı insan yapan şey olan aklı ya da rasyonaliteyi alabildiğince geliştirmektir.
Realist Anlayışın Eğitim Kuramı: “Özcülük”
Realist anlayışın eğitim kuramı, özcülük’tür.
- Özcülük, eğitime düşen şeyin, insanı, akademik bilgi ve karakter gelişiminin özsel unsurlarıyla donatmak, okulun en temel misyonunun da insanlık kültürünün temel unsurlarını aktarıp korumak olduğunu savunur.
O, insanın standart bir özünün var olduğunu ve öğrencilere olgun bir hayat sürebilmeleri açısından ihtiyaç duydukları temel bilgileri kazandıracak birtakım değişmez olgu ve değerlerin bulunduğunu savunur.
Pek çok noktada, özellikle de müfredatın konu ve öğretmen merkezli olması gerektiğini öne sürmek açısından “daimicilikle” birleşen “özcülük”, okulun en önemli misyonunun,
- gençlere belirli entelektüel disiplinleri öğretmek, birtakım genel becerileri kazandırmak ve böylelikle de kültürel mirasın sürekliliğini temin etmek olduğunu ileri sürer.
Realist Eğitim Felsefesi Anlayışı:
Realist eğitim felsefesinde okul, beşeri rasyonaliteyi geliştirme misyonunu üstlenmiş özel bir kurum olarak görülür.
- Söz konusu anlayışta okul, konusunu ya da alanını iyi bilen uzman öğretmenlerle donatılmış, öncelikli amacı öğrencilere, sağlam ve sistematik bilgiyi aktarmak ve araştırma kültürü temin etmek olan eğitim kurumu olarak anlaşılır.
Okulun en temel hedefinin,
- entelektüel olması gerektiğini savunan realist eğitim anlayışı, onun sosyalleştirme ya da meslek kazandırma benzeri toplumsal amaçları da olabileceğini kabul eder.
- Aynı zamanda okulun en temel misyonu ya da işlevinin entelektüel bir misyon olduğu inancıyla, söz konusu sosyal hizmet göreviyle belirlenen toplumsal hedeflerin, okulun temel misyonuna zarar verebilmesine şiddetle karşı çıkar.
Realist eğitim programında, doğallıkla sadece olgu bilgisi değil, formel yapılara ilişkin bilgi de verilir.
Onun eğitim programında öncelikle ve temelde çeşitli bilimleri tanıtan, onların konu alanını belirleyip ilk ilkelerini, temel kavramlarını ve formel yapısını gözler önüne seren bir mantık, bilim teorisi ya da felsefesi yer alır.
- Realist müfredatta diğer bilimler, doğa bilimleri, sosyal bilimler ve insan bilimleri olarak sıralanır.
Realist eğitim anlayışı söz konusu bilim türlerinin, konularının farklılığından ötürü, farklı yöntemleri olması gerektiğini savunur.
Bunlardan doğa bilimlerine daha ağırlıklı bir şekilde yer verilirken, hepsinin de neden-sonuç ilişkilerini ortaya koyan zorunlu doğrular üzerinden öğretilmesi amaçlanır.
Bu durum Aristoteles’te en iyi şekilde görülebilir.
- temel eğitimin genel çerçevesi içinde Yunan yurttaşlarını çocukluklarından başlayarak ahlaki açıdan eğitmeyi amaçlar, sonra da kendi eğitim kurumu ya da araştırma merkezinde gerçekleştirilen teorik eğitimde, eğitim müfredatında en önemli yeri mantık, matematik, metafizik, etik, politika, estetik, edebiyat, retorik, fizik ve biyolojiye verir.
Realist eğitim anlayışı, nihayet öğretmen merkezli bir eğitim anlayışını ifade eder.
Realist anlayışa göre, konusunda uzmanlaşmış kişi olarak öğretmen, bir bilim insanı ya da araştırmacıdan ziyade, bir öğretici ya da eğiticidir.
- Dolasıyla öğretmen eğiteceği ya da kendisine belli uzmanlık bilgilerini aktaracağı öğrenciyi iyi tanımak, onun nasıl şekillendirileceğini olabilecek en iyi şekilde bilmek durumundadır.
- Sadece bir teorisyen değil, çok daha önemlisi iyi bir pratisyendir.
Hello.This article was extremely motivating, particularly because I was searching for thoughts on this issue last Thursday.