ontoloji olarak metafizik
Bilinc.tin.us Felsefe Metafizik

Ontoloji Olarak Metafizik

Ontoloji olarak Metafizik, var olmanın ne olduğunu, gerçekten var olanın ne olduğunu, araştıran metafizik türüdür.

Ontolojide gerçekleştirilen araştırmalar; varlığa, varoluşa ve değişmeye yönelik araştırmalardan meydana gelir. Bu nedenle de “ontoloji olarak metafizik” karşımıza üç farklı şekilde çıkar.

1.Töz Metafiziği

  1. Süreç Felsefesi

3.Varoluş Felsefesi

Ontoloji: Töz Metafiziği, Süreç Felsefesi ve Varoluş Felsefesi

Töz metafiziği kısaca, gerçeklik ya da gerçekten var olana ilişkin araştırmalar töz kavramı üzerinden yürütülmektedir. Aynı zamanda töz metafiziği, statik bir varlık anlayışı üzerine ilerler.

Ve töz metafiziğinin değişmeyi, varlığın değişen yüzünü atladığı gerekçesiyle geliştirilen varlık görüşüne, oluş ya da değişme temelli varlık anlayışı üzerine yükseldiği için, bir kez oluş ya da süreç felsefesi adı verilir.

Hem töz metafiziği hem de süreç felsefesi, insanın dışındaki nesnel varlık alanına, doğal dünya ile alakalı nesnel hakikatlere yöneldiği için, onların beşeri gerçekliği atlayan, insanı da neredeyse taş, toprak benzeri, bir varlık olarak ele alan felsefi görüşler oldukları söylenebilir.

İşte, bu duruma bir tepki olarak gelişen ve varlığı, insanı bir perspektiften ele alan, metafizik anlayışına, egzistans ya da varoluş felsefesi adı verilir.

 

Töz Metafiziği

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir