Baş ağrısının esas kaynağı sinirler, çeşitli sebeplerden dolayı gerilir ve sağlıklı formunda işlevselliğini koruyamadığı için, ağrılar gelişir. Baş ağrılarının en büyük etkeni stres olsa da tabii ki uzun süreli semptomların altında yatan etken ciddi olabilir. Bu nedenle geçmeyen baş ağrıları için, uzman yardımı gerekebilir.
Fakat günlük yaşamın içinde, stres kaynaklı olduğundan emin olduğunuz baş ağrıları için ilaç kullanmak yerine doğal yöntemleri deneyebilirsiniz.
Geleneksel Çin tıbbı, bu yönde önemli araştırmalara sahiptir. Her ne kadar bilimsel kanıtlar ile kesinliği doğrulanmadığından dolayı, sözde bilim olsa da… Evrene bakışınız doğrultusunda önemli saptamalara tabii olduğunu algılayabilirsiniz.
Evreni, en küçük noktalar dahilinde ve oluşun içinde yer alan ayrıntıları ele alarak düşünen birinin, dünyaya ve insan anatomisine de bakışı mutlaka değişecektir. Evrensel düzeyde gelişen bir bakış açısıyla, yaşamın sunduğu her ayrıntıya dokunuşunuzun farklılaşacağı da muhakkak…
Enerjinin özü ile gelişen; frekanslar, ritimler ve titreşimler… Her biri gördüğümüz ve göremediğimiz parçacıkların detaylarını oluşturur. Tıpkı bizler gibi…
Geleneksel Çin Tıbbı tarihinde de ilgili noktaların öne çıktığı görülür. Önemli sinir noktalarına, birkaç saniye boyunca uygulanan basınç-masaj ile baş ağrılarından kurtulma yöntemi, geleneksel tedavi yöntemlerinden sadece biridir. Tabii ki sinir noktalarının doğru tespit edilmesi ve doğru noktaya masaj yapılması oldukça önemlidir.
Baş Ağrıları İçin
Baş ağrılarınız için, ilgili sinir noktalarına, 30 ila 60 saniye arasında, dairesel hareketler ile masaj yaptığınızda, kısa süre içinde sinirleriniz gevşer ve baş ağrınız hafifler.
1-Yintang Noktası:
Genel olarak üçüncü göz olarak bilinir. Yintang noktası; iki kaşın arasındaki noktaya denir. Bu noktaya uygulayacağınız yaklaşık 60 saniyelik bir masaj ile baş ağrınız hafifleyecektir. Aynı zamanda göz sinirlerine de etkisi olduğundan dolayı, göz yorgunluklarına da iyi geldiği belirtilir.

2-Zan Zhu Noktaları
İki kaşın başlangıç noktasının hemen altındaki bölge olan -Zan zhu noktasına uygulanan birkaç saniyelik masajın; baş ağrılarına, burun akıntılarına iyi geldiği ifade edilir ve görme gücünün etkisini de artırdığı öne sürülür.

3. Yingxiang Noktaları
Yingxiang Noktaları: Sinüs boşluğunun başlangıç noktalarıdır. İlgili noktalara uygulanan masaj ile sinüsler açılır, aynı zamanda baş ağrısı, diş ağrısı, stres gibi olumsuz etkileri de ortadan kaldırdığı belirtilir.

4- Tian Zhu Noktaları
Baş bölgesinin arka tarafındaki, kulak ve omurga kemiğinin başlangıç noktalarının arasında bulunan Tian Zhu noktalarına, uygulanan 30-60 saniye arasındaki masaj ile migren ağrıları, normal baş ağrıları, burun rahatsızlıkları, göz ağrıları gibi çeşitli ağrılardan kurtulabilirsiniz.

5. Shuai Gu Noktaları
Her iki kulağın üst bölgesindeki ve saçların başlangıç noktasından 2-3 cm yukarıdaki bölgede bulunan noktalardır. İlgili noktalara uygulanan masajın, beynin temporal bölgelerindeki ağrıları ve göz ağrılarını giderdiği belirtilir.

6. He Gu Noktaları
Her iki elin, baş parmak ile işaret parmağının arasındaki noktalardır. İlgili noktaya dokunduğunuzda, bazen yoğun bir gerginlik oluştuğunu hissedebilirsiniz. Bu durumda, uygulayacağınız birkaç saniyelik masaj ile sırt ağrılarından, diş ağrılarından kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda boyun ve baş ağrılarını da giderdiği ifade edilir.


Geleneksel Çin Tıbbı, Alternatif Tıp
Geleneksel Çin Tıbbı anlayışında, çeşitli hastalıkların tedavi uygulamalarında, vücudun meridyen sistemi esas alınmıştır. İnsan anatomisini inceleyerek vücudun sinir haritasını çıkaran Çin tarihi, tespit ettikleri önemli sinir noktalarına uyguladıkları, deneyimsel geleneksel tedavi yöntemleriyle, çeşitli hastalıkları iyileştirmeyi başarmışlardır.
Geleneksel Çin tıbbı kuramının geliştirilmesinde, evren anlayışları ve insan anatomisindeki etkileri göze çarpar. Çin tarihinde öne çıkan; yin, yang ve çi dengesi, ilgili kuramın esas noktasını oluşturur.
İnançlarına göre, her insanın bedeninde Çi enerjisi akar ve insan stres yaşadığı anda, bu enerjinin aktığı kanallar tıkanır. İlgili tıkanıklık ile vücudun iç dengesi bozulur ve beden hastalıklara açık hale gelir. Bu durumda ise, vücudun meridyen sisteminde yer alan; yin, yang, çi enerjisinin dengelenmesi gerekir.
İlgili yöntemlerin, Uzakdoğu savaş sanatçıları tarafından da savunma sanatları ve sağlık amacıyla kullandıkları bilinir. Savaş sanatçılarının, kendi vücutlarındaki akupresör noktalarına masaj yaparak, meridyenlerde yer alan engelleri kaldırdıkları ve böylece atak durumunda daha esnek kaldıkları düşünülür.
Geleneksel Çin Tıbbı kuramının deneyimsel bilgilerine dayanan ilgili yöntemler, bilimsel araştırmaların esaslarına dayanmaz. Bu sebeple de sözde bilim olarak görülür.
Akupresör -Düğümovma,
Akupresör, Çin’de binlerce yıl boyunca uygulanan bir tedavi yöntemidir. Akupresör-ovma noktaları ve etkilerinin seçiminde, vücudun meridyen sistemi öne çıkar. Belirli noktalara basınç uygulayarak; yin, yang ve çi’nin dengelenmesi amaçlanır.
Vücudun belirli noktalarını ovma yoluyla, bölgede toplanan enerji yoğunluğunun dağıtılması amaçlanır. Aynı zamanda ilgili noktalar ile bağlantılı organların, rahatlatılması esasına dayanır. İğnesiz akupunktur olarak da bilenen Akupresör yöntemi, farklı aletlerle yapılabildiği gibi parmaklar ile de kolaylıkla yapılabilir.
Ayrıca ilgili noktalara basınç uygulayarak; enkefalin, endorfin ve dinorfin gibi endojen analejiklerin salınımı da sağlanmış olur.
Refleksoloji
Refleksoloji; ayak, el ve kulaklara uygulanan masaj ya da baskı ile uygulanan bir alternatif tedavi metodudur. Eski Çin tıbbına göre, vücuttaki belli baskı noktaları organlar ile bağlantılı olduğundan dolayı, ilgili baskı noktalarına Refleksoloji ile çeşitli masaj yöntemleri uygulanır ve böylece organlardaki bozukluk giderilmeye çalışılır.
Ayaklara uygulanan özel masaj hareketleriyle, bedenin belli alanlarında toplanan enerji dağıtılmaya çalışılır ve bu sebeple, vücudun kendi kendini tedavi etme yeteneğini harekete geçirme eylemi olarak da tanımlanabilir.