Bilinc.tin.us Deneme Felsefe

İnsanoğlu ve Tüm Canlılar

İnsanoğlu ve tüm canlılar, tabiatın süregiden akışında birbiriyle etkileşim sağlayan ve birbirinin gelişimsel sürecine katkı sağlayan bir döngüdür.

İnsanoğlu ve Tüm Canlılar

Doğa döngüsünde yer alan tüm organizmalar-canlılar, dolaylı veya direkt olarak, birbiri ile etkileşim halindedir. Organizmalar, basit yapı moleküllerinin ya da karmaşık organ sistemlerinin oluşturduğu, varlıklardır. Canlılar, biyolojik özellikleri doğrultusunda, çevresine uyum sağlama ile üreme, kalıtım gibi ortak nitelikteki özelliklere sahiptir. Evrensel döngüde, canlı türleri oldukça fazladır, her biri incelenmesi mümkün olmasa da bilimsel çalışmalar doğrultusunda, canlılar sınıflandırma ile ele alınmıştır. Canlılar özellikleri dahilinde gruplara ayrılır, sınıflandırılan yapıya; biyosistematik- taksonomi denir. İlgili gruplandırmayı inceleyen bilim dalına ise, sistematik-taksonomi denilmektedir. Canlıların ortak özellikleri ise, genel olarak; hücresel yapı, metabolizma, homeostazi, beslenme, solunum, boşaltım, dolaşım, büyüme-gelişme, çoğalma, ölüm gibi işlevlere sahiptir. Aynı zamanda tüm canlılar; canlı bir forma sahip olduğundan ve evrensel döngüde bir akışa sahip olduğu için, genetik işlevlere de sahiptir. Açık ifadesi ile bilgi deposu ya da protein ve bilgi transferi fonksiyonları mevcuttur.

Yani herhangi bir bitkinin, suyun ve her türlü canlının doğada yer alan bilgi deposu özelliği vardır. Her türlü bitkinin, özlerinde ve meyvelerin çekirdeklerinde DNA saklıdır. Bizler ise beslenme işlevi ile bilgi depolayan besinleri bünyemize alır ve beslenme fonksiyonunu tamamlarız. Her ne kadar bizlere; besinlerin, sadece vitamin özellikleriyle, vücudumuza fayda sağladığı öğretilse de aslında bundan çok daha fazlasıdır. Yediğimiz, içtiğimiz her türlü besinde yer alan işlevler, vücudumuza alındığında DNA ile etkileşime geçer ve işlenir. Kısa ve öz ifadesi ile beslenme işlevinin de bilinci geliştirme özelliklerine eş değer olduğunu varsayabiliriz.

  Zihnimize ve vücudumuza geçiş yapan her türlü, somut-soyut; beslenme, düşünce, öğrenme-eğitim vb. işlevler ile etkileşim kurar ve karışırız. Akış halindeki evrende, her şey birbirine karışır ve bir olur. Evrenin her parçası birbirinden farklı olduğu kadar, birbirini oluşturma açısından bu nedenle oldukça önemlidir. Tabii ki canlıların bilgi deposu olduğu gibi, evrende yer alan cansız maddelerin de dolaylı şekilde zaman mekandan öte, algılarımız kapsamında, bilgi deposu bir nevi hafıza deposu var diyebiliriz.

Genetik Bilgiyi Etkileyen Faktörler

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir